De vrijdag 11 mei 2018 is nagenoeg stralend wanneer ik het pas opnieuw bestrate parkeer terrein van wijndomein De Kleine Schorre op Schouwen D(r)uivenland opdraai. Johan van der Velde, een potig ogende man, komt me hartelijk begroetend tegenmoet. We drinken een kopje koffie en maken nader kennis en bespreken de verschillen tussen Zeeuwse en Limburgse wijnbouw.

20180511_120540 klein.jpg

Hij is de 1e generatie wijnmaker en bestiert het bedrijf van ongeveer 10HA samen met zijn vriendin Paula (vinologe). Zijn vader is de initiator van de wijnbouw (4e generatie van het bedrijf). Buurman Frits en vader Van der Velde zijn tot het idee voor druivenaanplant gekomen. Nu ondersteunt hij hier en daar nog met bijvoorbeeld het wegbrengen van de wijnen naar particulieren en restaurants door heel Nederland. De Kleine Schorre is na zo’n 16 jaar een echt en terecht begrip geworden in Nederland als wijnland. De Kleine Schorre (schorre is een soort klein eiland dat tijdens hoogtij altijd droog blijft waardoor het schaapje op het logo rustig kan blijven doorgrazen) werkt met traditionele rassen als Rivaner, Auxerrois, Pinot Blanc en Pinot Gris welke staan aangeplant op 2 percelen. De bodem bestaat voor een groot deel uit klei en de onderboden is gevormd door een harde laag aan schelpen. De worteling van de planten is vooral meer oppervlakkig om het contact met het grondwater na enkele meters diepte te voorkomen. Dit levert kleinere druiven en dus kwaliteit op. Het Zeeuwse klimaat is prima voor wijnbouw: één van de zonnigste gebieden van Nederland, redelijk veel wind (ideaal voor het opdrogen na een bui waardoor schimmelvorming voorkomen wordt) en het gebied ligt in een strook waar het nauwelijks hagelt en schade voorkomen wordt. Voor het proeven van de wijnen en streekgerechten maakt men gebruik van een enorme schuur - een van de oudste van de regio – die van alle gemakken en comfort is voorzien. Boven is kantoor en in het achterste deel wordt de wijn gemaakt met moderne, professionele apparatuur zoals de ontsteler en een enorme, moderne persmachine (zeg maar gerust een ‘installatie’) en de tanks/barriques; het bottelen wordt uitbesteed. In een apart gebouw worden de gebottelde flessen geëtiketteerd en bewaard.

20180511_110812klein.jpg  20180511_110808klein.jpg  20180511_110745 klein.jpg  20180511_110749 klein.jpg

We proeven nagenoeg het hele assortiment: de Brut (prachtige intens gele kleur, rijpe fruittonen van appel en abrikoos met een fijne mousse), Rivaner (fris, fruitgedreven en bloemen), Auxerrois 2017 (peer!), Cuvee (P.Blanc en Auxerrois), Pinot Gris (iets ingetogen, aangename frisse zuren, kruiden en honing)  en de Barrique (P.Blanc en P.Gris met zo’n 9 maanden houtlagering van zowel Sloveens als Frans eiken).  De stijl is zuiver, fruitgedreven en met lef. Precies wat het wijnbedrijf over de hele linie uitstraalt.