Achtergrond

“Gisteren is er niet meer en morgen moet nog geboren worden.
Laten we genieten en de wijn proeven” - Kees van Kooten.

Sinds mijn stage voor Le Meridien London Gatwick in 2000 ben ik bezig met wijn. De namen, de prijzen voor vergist druivensap en ook wel de verhalen er omheen triggerenden me. Mijn eerste wijncursus met goede vriend Robbert bij de Sligro door Claudia van Dongen lieten me realiseren dat ik waarschijnlijk nooit uitgeleerd raak over wijn. Je kunt niet alles weten dus dat maakte het accepteren gelukkig makkelijker.

Tijdens mijn eerste parttime baan in de horeca, naast die van het MUMC+, kwam ik in contact met regionale wijn: de Rivaner van Hoeve Nekum. Dat was een giga eye-opener: natuurlijk kan er ook wijn van dichtbij komen! Want we hebben heuvels, goede bodems en het wordt steeds warmer. Als snel had ik een teamuitje voor het F&B team georganiseerd naar Hoeve Nekum en voor onderweg een quiz over wijn. Al gauw ontdekte ik op internet een pagina met veel Nederlandse wijngaarden, hun ligging en kenmerken. Ik besloot de Zuid Limburgse te gaan opzoeken, bekijken en wellicht meer informatie te krijgen, om er vervolgens een boekwerkje voor mezelf te maken op basis van wandelroutes. Via Kruisherenhotel van de Oostwegelgroep (Fromberg leren kennen) kwam ik bij Wijnrestaurant Mes Amis terecht: het walhalla van Limburgse wijn van België en Nederland. Ik haalde mijn wijnbrevet aan de Wijnacademie in 2016 en begin 2018 mijn Vinologenopleiding. Dat was voor mij het moment om zelfstandig te worden en Vinteur op te richten. Het momentum bleek achteraf erg goed vanwege de toenemende bekendheid van Limburgse wijnen, de thuiskootrend en de toenemende behoefte om er (in eigen land) lekker op uit te gaan en verrast te worden met landschap, cultuur, streekproducten en natuurlijk de wijn daarin centraal staand.

De PR en het gebruik van regionale producten moet bijdragen om vooral lokaal te kopen en daarmee ook het milieu te sparen. Daar heeft het ‘terroir’ van onze wijngaarden en akkervelden weer baat bij en wordt de cirkel rond. Door trots te worden op 'de producten van de buren' worden producenten weer geprikkeld om hun producten nog verder te innoveren en hogere kwaliteit te bereiken. Dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid en een opwaartse cyclus waaraan ik graag wil bijdragen.

VINTEUR zoekt nadrukkelijk de samenwerking op met Visit Maastricht, Visit Zuid-Limburg, Les Saisons Culinairs, Stichting Promotie Limburgse Wijn en lokale, creatieve cateraars die het gebruik van regioproducten hoog in het vaandel hebben staan. Zo wil ik graag de toekomst sterk en op dynamische wijze tegenmoet gaan en het traditionele horeca-aanbod verder verbreden.

 

 

KERNGEGEVENS VINTEUR

Opgericht: 27-2-2018

eigenaar/ owner: Maurice Warnier, (begin maart afgestuurd voor mijn vinologen-diploma: SDEN 4 niveau)

Geboren: 24 september 1979 te Weert

Succesvol afgeronde opleidingen: MEAO Fiscaal Recht, HBO Facility Management en Management Wetenschappen OUNL.

Relevante werkervaring: Le Meridien Londen Gatwick, Crowne Plaza Maastricht, Designhotel Kruisheren Maastricht – Oostwegel Group en Wijnrestaurant Mes Amis Maastricht.

 

Tekstjes, brieven, blogs,…..

De oprichting: De start/ Toch de bekende twijfel / Het Besluit / VINTEUR

Bezoeken: Domein de Kleine Schorre